Jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie jest kawa. Nie służy ona jednak jedynie do zaspokajania pragnienia. To jedna z najczęściej stosowanych używek a jej picie stało się rytuałem. Oprócz tego wspomaga utrzymanie koncentracji, zmniejsza uczucie zmęczenia. Napój ten cieszy się także dużym uznaniem w Polsce i dlatego na półkach w sklepach dostępna jest kawa mielona i ziarnista, z roślin rosnących w Brazylii, Etiopii, Hondurasie, Indiach i wielu innych krajach.

Skąd się wzięła kawa w polskich domach

Według badaczy historii kawy, była ona już znana tysiąc lat przed naszą erą. Ludzie zamieszkujący tereny współczesnej Etiopii spożywali gotowane owoce kawy, które zbierano z krzewów rosnących dziko. Prawdopodobnie około XIII wieku, kawa trafiła do Jemenu, gdzie opracowano także metodę parzenia. Stamtąd rozprzestrzeniła się na większość krajów położonych na bliskim wschodzie.W Europie kawa pojawiła się około XVII wieku. Początkowo we Francji a później również, po bitwie pod Wiedniem również w Austrii gdzie powstała pierwsza kawiarnia. Następnie kawa rozpowszechniła się w całej Europie.W Polsce, z uwagi na to, że bardzo popularne jest picie kawy w domu, szczególnie rozpowszechniło się używanie kawy mielonej. Ogromną zaletą takiego rozwiązania jest to, że nie potrzebny jest młynek, by przygotować odpowiedni napar. Dodatkowo producenci dokładają wszelkich starań, aby ich produkt miał wiele charakterystycznych cech jak metoda palenia, grubość mielenia, dodatki smakowe itp. Dlatego kawa mielona dostępna jest w różnego rodzaju gatunkach, odmianach, a nawet smakach. Także w wersjach do kawiarki oraz ekspresów ciśnieniowych i przelewowych.

Zalety picia kawy

Wiele badań naukowych wskazuje, że picie kawy w umiarkowanych ilościach pozytywnie wpływa na organizm, a nawet może mieć właściwości lecznicze. Kofeina, której zawartość w kawie mielonej często jest sporo większa niż w ziarnistej, polepsza pamięć krótkotrwałą oraz zwiększa zdolności poznawcze, szczególnie u osób starszych. Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby, cukrzycę typu II, a nawet na nowotwory pęcherza, jelit i wątroby. Wpływa pozytywnie na pracę serca i układu krwionośnego, przyśpiesza metabolizm oraz polepsza perystaltykę jelit. Może być źródłem przeciwutleniaczy, a także zmniejszać rozwój próchnicy zębów.Jak widać, picie kawy ma bezsprzecznie wiele zalet, niezależnie czy do sporządzenia naparu używana jest kawa mielona, czy ziarnista, mniej czy bardziej palona. Najważniejszy jest jednak rytuał i sama przyjemność picia ulubionego gatunku kawy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here