Myśląc o indyku mamy szereg możliwości dotyczących przyrządzenia go. Możemy przygotować wykwintną kolację lub szybki obiad. W kuchni możemy spędzić zaledwie 30 minut lub aż 3 godziny. Wszystko zależy od naszych preferencji oraz czasu, jakim dysponujemy. Ważne, by pamiętać, że dobrze przyrządzone mięso z indyka wymaga przygotowania doskonałej marynaty.

Najlepiej, by mięso natarte przyprawami włożyć na całą noc do lodówki. Natomiast jeśli nie mamy takiej możliwości, nie musimy się bać. Nawet odłożone na 10 minut, a potem od razu przyrządzone również smakuje wyśmienicie.

Marynata do pieczonej piersi z indyka

Jeśli możemy zaczekać na posiłek przynajmniej 2 godziny, to warto przygotować upieczoną pierś z indyka. Nie wymaga ona od nas zbyt wiele przygotowania, a smakuje wyśmienicie. Możemy ją spożywać jako dodatek do kanapki, sałatki lub jako danie główne podczas obiadu lub kolacji. Jeśli chcemy zjeść ją jeszcze na ciepło, to pieczony indyk smakuje najlepiej po upieczeniu. Później staje się bardziej suchy.

Składniki (na 1 pierś):

  • 500 g piersi z kurczaka
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • papryka słodka w proszku
  • chili
  • łyżka sosu sojowego

 Sposób przygotowania:

  1. Pierś myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Musztardę, miód, sok z cytryny, sos sojowy oraz pół łyżeczki każdej z przypraw mieszamy.
  3. Mięso przekładamy na rozwiniętą folię aluminiową. Pierś nacieramy całą marynatą, a następnie szczelnie zawijamy folią. Zabezpieczone mięso wsadzamy do lodówki na noc lub odstawiamy na kwadrans i wsadzamy do piekarnika.
  4. Mięso pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach. Gdy lekko ostygnie, delikatnie odwijamy folię z góry.
  5. Mięso kroimy zależnie od naszych potrzeb.
  6. Jeśli nie zjemy od razu całego mięsa, resztę potrawy przekładamy, podlewamy pozostałą marynatą z folii i chowamy do pojemnika do lodówki.

 

Marynata do indyka na szybki obiad

Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, a chcielibyśmy zjeść sycący obiad, warto przygotować jedną z najprostszych marynat do indyka. Mięso wystarczy natrzeć i po kilku minutach można je już smażyć. Przygotowanie go jest bardzo proste i zajmuje maksymalnie 20 minut.

Składniki (na 1 porcję):

  • 150 g mięsa z piersi indyka lub sznycli z indyka
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso kroimy na drobne paseczki. Następnie mieszamy z oliwą i przyprawami.
  2. Podgrzewamy patelnię i przekładamy na nią mięso w marynacie. Nie używamy więcej oliwy – taka ilość zupełnie wystarczy.
  3. Mięso smażymy na średnim ogniu aż zmięknie i będzie gotowe do zjedzenia.
  4. Mięso możemy zjeść z sałatką ze świeżych warzyw lub gotowanymi ziemniakami.

Marynata do złocistego indyka

Szukając pomysłu na szybki i smaczny obiad możemy sięgnąć po indyka w złocistej przyprawie. Prosty i szybki w przygotowaniu idealnie komponuje się z bukietem świeżych warzyw. 

Składniki (na 1 porcję):

  • 150 g mięsa z piersi lub sznycli indyka
  • łyżka oliwy
  • przyprawa złocista do mięsa

 Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i kroimy w drobne paseczki.
  2. Oliwę mieszamy z przyprawą.
  3. Mięso nacieramy, przekładamy na folię i szczelnie owijamy.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Marynaty do indyka są kluczem do przygotowania soczystego i smakowitego mięsa. Warto poznać kilka z nich, by zawsze wiedzieć, co możemy przyrządzić na szybki i smaczny posiłek.

[Głosów:41    Średnia:2.3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here