Oleje naturalne tłoczone na zimno

0
1216

Oleje naturalne tłoczone na zimno, nierafinowane, niefiltrowane, znajdują coraz więcej zwolenników ze względu na wiele dobroczynnych wartości. To bogactwo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, omega 3, 6, 9, których organizm nie potrafi wytwarzać, dlatego niezbędne jest ich dostarczanie z pożywieniem. Proces tłoczenia odbywa się w niskiej temperaturze 40-50°C, przy użyciu prasy ślimakowej.

Pozytywny wpływ olejów naturalnych na zdrowie i urodę:

  • Wspomagają pracę układu sercowo – naczyniowego, zapobiegają miażdżycy, zakrzepom, zawałom, regulują ciśnienie tętnicze.
  • Wspierają rozwój układu nerwowego i narządu wzroku. Szczególnie ważne w okresie prenatalnym.
  • Podnoszą odporność.
  • Pomocne w leczeniu nowotworów.
  • Wspomagają pracę układu pokarmowego, regulują poziom cukru we krwi, pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
  • Działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo.
  • Pomagają zwalczać pasożyty np. olej z pestek dyni dzięki obecności kukurbitacyny.
  • Poprawiają stan włosów i skóry, nawilżają, regenerują, wygładzają, działają przeciwzmarszczkowo.
  • Bogate walory smakowe, stosowane jako dodatek do potraw np. sosów, surówek, warzyw, pieczywa, deserów. Ułatwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K. Nie należy ich podgrzewać, aby nie stracić drogocennych wartości. Wyjątkiem jest olej kokosowy z powodzeniem stosowany do smażenia, gotowania i pieczenia.

Naturalne oleje tłoczone na zimno – przykłady:

  • Słonecznikowy.
  • Lniany.
  • Z czarnuszki.
  • Z pestek dyni.
  • Z ostropestu.
  • Z ogórecznika.
  • Z krokosza barwierskiego.
  • Z wiesiołka.
  • Rydzowy z nasion lnianki oleistej.
  • Z orzechów laskowych i włoskich.
  • Z gorczycy.

Jak przechowywać oleje naturalne tłoczone na zimno:

Większość olejów jest nietrwała i wymaga przechowywania w ciemnych, szklanych butelkach, w lodówce lub chłodnym miejscu z ograniczonym dostępem powietrza i światła. Wynika to z zachodzącego naturalnie procesu utleniania kwasów tłuszczowych (jęłczenia), szkodliwego dla zdrowia, Proces jełczenia może nie być na początku zauważalny i nie różnić się smakiem i zapachem, dlatego należy ściśle przestrzegać daty ważności podanej przez producenta, który często wynosi tylko kilka tygodni. Tłoczenie wybranego oleju może być wykonywane na zamówienie, wówczas mamy pewnośc, że otrzymujemy produkt świeży i pełnowartościowy.

Utrzymanie dobrego zdrowia jest możliwe, dzięki darom natury, jakim są oleje naturalne tłoczone na zimno. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu w odpowiednich ilościach, a efekty z pewnością będą zauważalne.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here