L-karnityna to organiczny związek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Substancja ta jest naturalnie wytwarzana w ludzkim organizmie w procesie syntezy dwóch aminokwasów (lizyny i metioniny), za którą odpowiadają wątroba, nerki oraz mózg. Powstająca w ten sposób ilość L-karnityny jest jednak niewystarczająca, dlatego należy zadbać o jej dodatkowe źródło. Permanentny niedobór tej substancji w organizmie może bowiem prowadzić do przykrych konsekwencji.
Właściwości L-karnityny
Jako jedną z podstawowych funkcji pełnionych przez L-karnitynę należy wskazać jej udział w metabolizmie lipidów. L-karnityna transportuje długołańcuchowe kwasy tłuszczowe do mitochondriów, w których następuje ich utlenienie, co skutkuje powstaniem energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania komórek. Niedobory karnityny mogą więc objawiać się niewydolnością mięśnia sercowego lub prowadzić do zaniku mięśni.
L-karnityna przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, reguluje gospodarkę lipidową i hamuje powstawanie tkanki tłuszczowej. Ze względu na te właściwości, preparaty zawierające L-karnitynę często stosowane są jako suplementy diety wspomagające proces odchudzania. Co więcej, substancja ta bierze udział w transporcie zbędnych metabolitów z komórek na zewnątrz. Wiąże się to z dużymi korzyściami zdrowotnymi, gdyż metabolity w nadmiarze wykazują działanie toksyczne dla organizmu.
L-karnityna niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu
L-karnityna wpływa pozytywnie na układ nerwowy, ponieważ wykazuje właściwości stymulujące komórki. Substancja ta bierze także udział w procesie termogenezy, czyli mówiąc najprościej wydzielania ciepła przez organizm, dzięki czemu zwiększa zdolność organizmu do adaptacji w przypadku skrajnej temperatury otoczenia. L-karnityna spowalnia również procesy starzenia się mózgu oraz bierze udział w przemianach węglowodanów. Wpływa także na aktywność hormonów, np. testosteronu. Nie ulega zatem wątpliwości, iż rola L-karnityny w organizmie człowieka jest ogromna.
Występowanie L-karnityny
Naturalnie w organizmie człowieka L-karnityna występuje głównie w mięśniu sercowym i mięśniach szkieletowych. Pozostałe jej ilości znajdują się w mózgu, nerkach i innych narządach. Szacuje się jednak, że endogenna synteza zaspokaja jedynie 25 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na ten składnik. Pozostałe 75 proc. pokrywane jest za pomocą diety, przy czym w przypadku pożywienia główne źródło L-karnityny znajdziemy w produktach mlecznych i mięsie. To właśnie dlatego o substancji tej tak często mówimy w kontekście osób decydujących się na dietę wegańską, która jest bardzo uboga w L-karnitynę. W takiej sytuacji niezwykle istotne jest jej uzupełnianie za pomocą suplementów diety.
Konsekwencje niedoboru L-karnityny
Przewlekły niedobór L-karnityny może skutkować znacznym pogorszeniem funkcji poznawczych, zanikiem mięśni szkieletowych, niewydolnością serca i innymi nieprawidłowościami w jego obrębie. W skrajnych sytuacjach zaniedbanie przyswajania odpowiedniej ilości L-karnityny wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zawału serca.
Mimo że L-karnityna jest bezpieczną substancją, w rzadkich przypadkach może powodować kłopotliwe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego w postaci biegunki, bólów brzucha lub nudności.