Nie wszyscy mają czas i chęci, aby odpowiednio zadbać o swój jadłospis od poniedziałku do piątku. Podsuwamy kilka rozwiązań, które mogą pomóc wszystkim tym, którzy chcą coś zmienić w swoim życiu.

Na samym początku dobrze jest zdać sobie sprawę z najczęstszych błędów, jakie popełniamy jedząc posiłki w pracy. Niejednokrotnie odpuszczamy sobie śniadanie, myśląc, że to nadrobimy później. W ten sposób pogarszamy swoją możliwość skoncentrowania na pracy oraz zwiększamy prawdopodobieństwo zjedzenia dosyć obfitego obiadu. Niektórzy ze względu na natłok pracy w ogóle nie jedzą, co jest jeszcze straszniejszym rozwiązaniem. Mało urozmaicona dieta pozbawiona warzyw i owoców to także spory minus, który odbija się negatywnie na naszym samopoczuciu.

Jeśli nie mamy czasu na opracowywanie posiłków, skontaktujmy się z dietetykiem, aby sprawdzić, jakiego rodzaju produkty powinny pojawić się w naszej diecie. Następnie przeanalizujmy ofertę firm zajmujących się cateringiem dietetycznym (Bodychief itp.) i zastanówmy się, jaki wariant posiłków byłby dla nas najbardziej odpowiedni. Przy analizie posiłków dobrze jest brać pod uwagę nie tylko ich kaloryczność, ale także indeks glikemiczny. Niektóre przykłady diet pudełkowych, jak wspomniany wcześniej Bodychief, oferują możliwość dnia testowego, który pozwoli nam sprawdzić, czy kuchnia oferowana przez daną firmę nam odpowiada.

Dobrze jest też przeanalizować swoje możliwości czasowe, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków – być może jesteśmy w stanie wygospodarować godzinę, aby przygotować sobie obiad na następny dzień. Rezygnacja z fastfoodów lub gotowej przetworzonej żywności na rzecz urozmaiconego odżywiania zdecydowanie poprawi nasze samopoczucie. Obecność warzyw i owoców jest we właściwej diecie konieczna, podobnie jak postawienie na ciemne pieczywo.

Kluczem do właściwego odżywiania się w pracy są również odpowiednie przerwy między posiłkami: specjaliści są zdania, że nie powinny być one dłuższe niż 2-3 godziny. Brak dostarczenia organizmowi potrzebnych mu składników o czasie sprawi, że będziemy senni i otępiali, a co za tym idzie, mało produktywni. Także to, co jemy, wpływa na nasze możliwości w pracy. Nie musimy zmieniać swoich przyzwyczajeń radykalnie i od razu, możemy zacząć od małych kroków. Wspominany wyżej catering dietetyczny jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że mamy dokładnie rozplanowane posiłki na cały dzień, dzięki czemu nie musimy się martwić tym, czy zjemy coś faktycznie w tym czasie, kiedy nasz mózg będzie potrzebował elementów niezbędnych do właściwej pracy.

Każdy organizm jest inny, tak więc wszelkie zmiany dotyczące naszego jadłospisu i sposobu odżywiania się, powinny być konsultowane ze specjalistą. Dzięki temu będziemy w stanie zapewnić naszemu ciału wszystkie składniki mineralne, jakich potrzebuje. Decyzja o odpowiedniej diecie dostosowanej do naszego stylu życia nie zawsze jest łatwa, ale z pewnością odbija się ona pozytywnie na komforcie psychicznym i fizycznym.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here