Wszystko o mące

0
333

Wielu z nas codziennie używa mąki w kuchni, ale już niewielu z nas posiada obfitą wiedzę na jej temat. Osoby, które chętnie gotują zazwyczaj posiadają podstawowe informacje na jej temat, ale głównie bardzo uproszczone i takie, które są często powtarzane. Warto jednak bliżej przyjrzeć się temu produktowi i poznać jego właściwości, rodzaje typy, czy nawet zastosowanie. Takie informacje przydadzą się zarówno profesjonalnym kucharzom, jak i nastoletnim amatorom, którzy w tak młodym wieku niestety mają mało wspólnego z kuchnią, gotowaniem, czy szczególnie z takim produktem, jakim jest mąka.

Czym jest mąka?

Mąka jest to produkt, który powstaje w wyniku silnego rozdrobnienia zbóż. Co więcej, mąka cechuje się sypką konsystencją i drobną granulacją.

Typy i rodzaje mąki

Na początek warto zapoznać się z takimi zagadnieniami, jak rodzaje i typy mąki. Warto wspomnieć, że istnieje wiele podziałów na różne rodzaje mąki w zależności jaki czynnik weźmiemy pod uwagę. Jednak istotne jest zapoznanie się z jednym z podziałów na mąki chlebowe (do produkcji piekarskiej) oraz mąki niechlebowe, do których zalicza się zarówno mąki zbożowe, jak i produkowane z innych roślin.

Kolejnym istotnym podziałem, który się wyróżnia są typy mąki. Typ mąki wyróżniany jest na podstawie zawartości substancji mineralnych w mące. Są to typy mąki pszennej z pszenicy zwyczajnej, czyli: torfowa, luksusowa, chlebowa, sitkowa, graham, razowa. Wyróżnia się także typy mąki żytniej, a także typy mąki makaronowej, która uzyskiwana jest z pszenicy twardej.

Kolejną zdecydowanie istotną kwestią i chyba zarazem najważniejszą jest ta dotycząca zastosowania mąki. Jeśli chodzi o zastosowanie mąki, to jest to naprawdę duża ilość wykonywanych z niej produktów. Są to m.in. biszkopty, ciasta ucierane, ciasta drożdżowe, pieczenie naleśników, zagęszczanie sosów i zup, do produkcji pierogów, klusek,pizzy, wypiek babek, ciast z owocami, wypieki chleba i innego pieczywa, a także nawet do produkcji tortilli i chlebów plackowych.

Jak widać, zarówno rodzajów, jak i typów oraz samych możliwości zastosowania tego produktu w kuchni jest naprawdę wiele. Warto się z nimi zapoznać, gdyż jak się okazuje każdy z typów mąki odpowiada za produkcję innego wypieku, co jest niezwykle istotne. Inny typ mąki odpowiada za produkcję chleba, a jeszcze inny za produkcję ciasta, pizzy, naleśników, biszkoptów, czy tortilli. Posiadając taką wiedzę z pewnością żadne zadanie w kuchni nie będzie nam straszne, a gotowanie stanie się wielką przyjemnością, kto wie może z czasem nawet naszym hobby.

Dobrej jakości mąkę kupisz w sklepie https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/produkty/przyprawy-i-herbaty-naturalne/maka.html

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here