Mąka gryczana jest znana z wyjątkowego smaku a także z bogatego składu witamin. Konsystencja tego produktu jest podobna do mąki pszennej, odróżnia ją tylko ciemniejszy kolor, jednak ten rodzaj mąki przyniesie ci dużo więcej korzyści. Obecnie mąka gryczana jest mniej popularna od pszennej, ale osoby dbające o zdrowy styl życia wprowadzają do swojej diety i dodają do wypieków. Ponadto mąkę gryczaną spotkasz we wszelkiego rodzaju produktach dla dzieci oraz produktach dietetycznych.

Co znajduje się w składzie mąki gryczanej?

Korzyści, jakie możesz uzyskać wykorzystując mąkę gryczaną to niezwykle przydatne dla zdrowia makroelementy i mikroelementy. Ponadto jest bogata w cenne witaminy, które pomogą twojemu organizmowi w lepszym funkcjonowaniu na przykład: B, E, C i PP. Minerałami, jakie odnajdziesz w tym produkcie są: żelazo, potas, magnez, jod, sód, fosfor, wapń, cynk, miedź oraz wiele innych. Sprawdź, jak ten unikalny skład wpłynie na poprawę twojego zdrowia, wystarczy, że wprowadzisz mąkę gryczaną do swojego jadłospisu i wykorzystasz do przyrządzania posiłków.

Kupuj tylko mąkę gryczaną wysokiej jakości

Korzyści z wykorzystywania w kuchni mąki gryczanej znajdują się w jej składzie energetycznym, przede wszystkim, gdy jest to mąka gryczana pełnoziarnista, która podczas przemiału nie utraciła walorów odżywczych, znajdujących się w okrywie okalającej nasiona. To, co ją wyróżnia to wysoka zawartość białka roślinnego a mała zawartość tłuszczu. Odwiedź sklep Naturalnie Zdrowie i dokonaj zakupu wysokiej jakości mąki gryczanej pełnoziarnistej lub bezglutenowej: https://naturalniezdrowe.pl/47-maka-gryczana.

Pomimo faktu, że sto gramów mąki gryczanej zawiera 384 kcal na 100 gram, jest aktywnie włączana do diety, ponieważ to niezastąpiony produkt żywieniowy. Wprowadź do swojego menu mąkę gryczaną i przekonaj się jak korzystnie wpłynie ona np. na pracę twojej trzustki, dróg żółciowych, pracę tarczycy czy unormowanie poziomu hemoglobiny.

Systematyczne spożywanie posiłków na bazie mąki gryczanej pozwoli ci także:

  • Ustabilizować prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Poprawić krążenie krwi, pomóc pozbyć się cholesterolu
  • Wzmocnić układ odpornościowy
  • Normalizować metabolizm
  • Usprawnić proces odnowy skóry, wzmocnić włosy i paznokcie
  • Normalizować pracę jelit i poprawić proces trawienia i przyswajania pokarmu.

Ponadto mąka gryczana jest bardzo często wykorzystywana do celów kosmetycznych, a także do odchudzania. Jeśli poprawnie wykonasz specjalne wywary i maski, możesz pozbyć się trądziku, tłustego połysku i suchej skóry.

Na przykład:

  • Dla skóry suchej przygotuj maseczkę nawilżającą. Aby to zrobić, wymieszaj w jednym pojemniku trzy obrane i posiekane w maszynce do mięsa śliwki, żółtko, jedną łyżkę mąki gryczanej i łyżeczkę świeżego płynnego miodu. Produkt nałóż na twarz dopiero po całkowitym oczyszczeniu go z makijażu i zmyj po piętnastu minutach.
  • Dla cery tłustej zaparz suszony rumianek i zalej naparem mąkę gryczaną, aby w rezultacie powstała papkowata mieszanina. Rozprowadź produkt na twarzy i pozostaw na dwadzieścia minut, a następnie zmyj.

Co można przygotować do jedzenia z mąki gryczanej?

Przepisy na potrawy z mąki gryczaną są świetne dla osób na diecie lub po prostu dla zdrowej diety. Ponadto powstają z niej doskonałe wypieki, które smakują tak samo, jak wypieki z mąki pszennej, ale mają wiele więcej wartości. Możesz ugotować pyszną owsiankę z mąki gryczanej, która jest odpowiednia zarówno dla dorosłych, jak i dla niemowląt. Z mąki gryczanej można zrobić pyszne naleśniki, babeczki, ciasta, kluski, pierogi, chleb gryczany i tortille. Wszystko to w połączeniu z pysznymi nadzieniami ze zdrowych produktów może nie tylko dać niezapomnianą przyjemność, ale także nasycić organizm niezbędnymi witaminami i minerałami. Mąka gryczana nada wytwarzanym z niej produktom specjalną, przewiewną strukturę, która sprawia, że spożywanie takich przysmaków jest bardzo przyjemne i wygląda niesamowicie apetycznie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here