Łosoś wędzony często stanowi główny element prostych i łatwych w przygotowaniu przekąsek. Warto wiedzieć, jak przyrządzić przystawki z tą niezwykłą rybą w roli głównej. Oto kilka sprawdzonych przepisów!
Mus rybny
Do przygotowania przekąski potrzeba:
- dwieście gramów wędzonego MOWI Salmon,
- opakowanie czosnkowego sosu sałatkowego,
- dwieście gramów majonezu,
- dwie łyżki kwaśnej śmietany,
- trzy cytryny.
Łososia należy drobno posiekać i przełożyć do miksera. Do środka można również dodać majonez, kwaśną śmietanę, sok z dwóch cytryn oraz sałatkowy sos. Wszystkie składniki należy zmiksować na jednolitą, gładką masę. Uzyskany mus można przełożyć do niewielkiej miseczki. Do dekoracji warto użyć plasterków cytryny.
Aromatyczny tatar
W celu przyrządzenia przekąski należy przygotować:
- czterysta gramów wędzonego łososia,
- smażoną cebulkę,
- pietruszkę,
- dwa jajka,
- paprykę,
- ogórek,
- kilka oliwek,
- trzy łyżki oliwy.
Rybę należy posiekać, aż do uzyskania drobnych kawałków. Po ugotowaniu jajek można pokroić je w kostkę, a następnie dodać wszystko do łososia. Do przygotowanej masy należy wsypać umyte i rozdrobnione warzywa. Całość można przyprawić według własnego uznania i dokładnie wymieszać. Do dekoracji tatara warto wykorzystać pietruszkę.
Placki z rybą
Do przyrządzenia przystawki potrzeba:
- cztery tortille,
- dwieście gramów wędzonego łososia,
- kremowy ser,
- sałatę masłową,
- natkę pietruszki,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Pietruszkę, czosnek oraz serek należy dokładnie wymieszać. Całość można również przyprawić – według własnych upodobań. Kremowym serkiem należy posmarować przygotowane placki. Na wierzch warstwy można ułożyć plastry ryby i liście sałaty. Zawinięte placki warto pokroić na dwucentymetrowe kawałki.
Przystawki na bazie ryby są niezwykle zdrowe i smaczne. Warto jednak pamiętać, by do przyrządzenia przekąsek używać odpowiedniej jakości łososia od sprawdzonego hodowcy. Oferta dostępna jest na stronie internetowej https://mowisalmon.pl/.