Oleje naturalne tłoczone na zimno, nierafinowane, niefiltrowane, znajdują coraz więcej zwolenników ze względu na wiele dobroczynnych wartości. To bogactwo witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, omega 3, 6, 9, których organizm nie potrafi wytwarzać, dlatego niezbędne jest ich dostarczanie z pożywieniem. Proces tłoczenia odbywa się w niskiej temperaturze 40-50°C, przy użyciu prasy ślimakowej.
Pozytywny wpływ olejów naturalnych na zdrowie i urodę:
- Wspomagają pracę układu sercowo – naczyniowego, zapobiegają miażdżycy, zakrzepom, zawałom, regulują ciśnienie tętnicze.
- Wspierają rozwój układu nerwowego i narządu wzroku. Szczególnie ważne w okresie prenatalnym.
- Podnoszą odporność.
- Pomocne w leczeniu nowotworów.
- Wspomagają pracę układu pokarmowego, regulują poziom cukru we krwi, pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
- Działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo.
- Pomagają zwalczać pasożyty np. olej z pestek dyni dzięki obecności kukurbitacyny.
- Poprawiają stan włosów i skóry, nawilżają, regenerują, wygładzają, działają przeciwzmarszczkowo.
- Bogate walory smakowe, stosowane jako dodatek do potraw np. sosów, surówek, warzyw, pieczywa, deserów. Ułatwiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K. Nie należy ich podgrzewać, aby nie stracić drogocennych wartości. Wyjątkiem jest olej kokosowy z powodzeniem stosowany do smażenia, gotowania i pieczenia.
Naturalne oleje tłoczone na zimno – przykłady:
- Słonecznikowy.
- Lniany.
- Z czarnuszki.
- Z pestek dyni.
- Z ostropestu.
- Z ogórecznika.
- Z krokosza barwierskiego.
- Z wiesiołka.
- Rydzowy z nasion lnianki oleistej.
- Z orzechów laskowych i włoskich.
- Z gorczycy.
Jak przechowywać oleje naturalne tłoczone na zimno:
Większość olejów jest nietrwała i wymaga przechowywania w ciemnych, szklanych butelkach, w lodówce lub chłodnym miejscu z ograniczonym dostępem powietrza i światła. Wynika to z zachodzącego naturalnie procesu utleniania kwasów tłuszczowych (jęłczenia), szkodliwego dla zdrowia, Proces jełczenia może nie być na początku zauważalny i nie różnić się smakiem i zapachem, dlatego należy ściśle przestrzegać daty ważności podanej przez producenta, który często wynosi tylko kilka tygodni. Tłoczenie wybranego oleju może być wykonywane na zamówienie, wówczas mamy pewnośc, że otrzymujemy produkt świeży i pełnowartościowy.
Utrzymanie dobrego zdrowia jest możliwe, dzięki darom natury, jakim są oleje naturalne tłoczone na zimno. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu w odpowiednich ilościach, a efekty z pewnością będą zauważalne.