Sklepowe półki w naszych supermarketach od lat uginają się pod produktami light. My, czasem bez problemu wierzący w etykiety, chętnie po nie sięgamy wierząc, że pomogą nam utrzymać smukłą sylwetkę bez zbyt wielu wyrzeczeń. Warto jednak zadać sobie pytanie, czy wszystkie produkty light są zdrowsze od zwykłych?

Czym jest produkt light?

Light to oznaczenie, które mówi nam, że jest to produkt o obniżonej wartości energetycznej. Aby można było je tak nazwać, muszą spełniać sztywne normy Unii Europejskiej. Na 100 gram produktu nie powinno występować więcej, niż 40 kcal i 20 kcal na 100 ml produktów płynnych. Jedzenie i napoje light mogą stać się jednym z elementów naszej diety odchudzającej (więcej o diecie odchudzającej przeczytasz tutaj: https://dietly.pl/dieta-pudelkowa/odchudzajaca). Powinniśmy jednak wiedzieć, że nie są one szczególnie polecane. Jedzenie tylko tych produktów nie sprawi, że zaczniemy chudnąć w oczach. Nie mogą również stanowić zamiennika zdrowych nawyków żywieniowych. Sami musimy chcieć zmian, które doprowadzą nas do zdrowego odżywiania i zachęcą do uprawiania aktywności fizycznej.

Co znajdziemy w produktach light?

Cukier w produktach light? Rzadko kiedy zdarza się, by zawierały cukier. Najczęściej znajdziemy tam różne substancje słodzące, którymi producenci chętnie zastępują tzw: „białą śmierć”. Do głównych tego typu substancji zaliczamy: as partam, sorbitol oraz mannitol. Znacznie obniżają kaloryczność jedzenia czy picia, jednak badania wskazują, że wzmagają nasz apetyt i sprawiają, że nieustannie odczuwamy głód. Innymi działaniami niepożądanymi substancji słodzących jest niestrawność, ból głowy, mięśni, biegunki, bezsenność czy powstawanie wrzodów żołądka.

Syrop fruktoz owy i fruktoza to kolejne substancje, które nagminnie można spotkać w wielu produktach light. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i identyczną wartością energetyczną jak sacharoza. Niestety, obydwie te substancje negatywnie wpływają na nasz organizm. Powodują zaburzenia żołądkowo – jelitowe, podwyższają poziom cholesterolu, a nawet prowadzą do schorzeń metabolicznych.

dobre truskawki

Obniżona zawartość tłuszczu to jedna z głównych domen produktów light. Wybierając tylko takie jedzenie, narażamy się na liczne niedobory witamin – A, D i E, które do rozpuszczania potrzebują właśnie tłuszczów. Z tego powodu nie powinniśmy całkowicie rezygnować w tłuszczu, choć może nam się nie kojarzyć zbyt pozytywnie.

Wada produktów light

Ogromnym minusem produktów, które na etykiecie zawierają hasło „light”, jest fakt, że korzystając z nich czujemy się rozgrzeszeni. Myślimy, że taki wybór zwalnia nas ze zdrowej diety prawie całkowicie pozbawionej cukru czy słodkich napoi.

Dużo lepszym rozwiązaniem byłoby zamówienie cateringu dietetycznego, który zadba o naszą sylwetkę i zdrowie, bez zbędnych produktów light. Catering dietetyczny Zabrze to 5 doskonale zbilansowanych posiłków, smacznych, które można codziennie odbierać spod drzwi swojego domu. Wystarczy skorzystać z porównywarki cateringów dietly.pl, określić swoje preferencje i wybrać ofertę najlepiej prezentującej się firmy z okolicy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here